Vores Brugs er et lokalt projekt

til at sikre en dagligvarehandel
på Røsnæs i fremtiden


Dette website er foreningen, som står bag organiseringen af butikken. Hvis du vil se nærmere om aktuelle varer og åbningstider gå til Brugsens facebookside eller Coops butiksside .


Historisk

Brugsen i Ulstrup på Røsnæs er Danmarks næstældste brugs. I februar 2021 rundede vi 150 år.


Butikken kørte selvstændigt frem til 2006, hvor Kalundborg Brugsforening overtog driften under navnet Refnæs Dagli' Brugsen. I en årrække drev Kalundborg Brugsforening i alt 5 butikker. I slutningen af 2020 besluttede Kalundborg Brugsforening at trække sig ud af Dagli' Brugsen Refsnæs, fordi butikken kørte med underskud.


Bemærk: Refsnæs og Røsnæs er det samme. Det er bare to forskellige stavemåder. Røsnæs er en halvø i Vestsjælland.


Ny forening i 2021

Kræfter på Røsnæs ville undgå at butikken lukkede. For hvad er Røsnæs uden en Brugs, hvor vi kan købe dagligvarer, hente pakker og møde hinanden ?


Butiksudvalget for Dagli' Brugsen Refsnæs fik samlet en arbejdsgruppe og siden en styregruppe, som skulle finde ud af at starte en ny  brugsforening. Styregruppen bestod af: Kirsten Herløv, Karina Simonsen, Karin Anholm, Carl Trock og Troels Birk Kristoffersen.


Styregruppen analyserede driftsøkonomien, udarbejdede budgetter og forretningsplan, undersøgte mulighederne inden for Coop for aftaler og butikskoncept. Samt forhandlede med bank (Dragsholm Sparekasse, som i sin tid overtog hidgangne Refsnæs Sparekasse) og Kalundborg Brugsforening.


I maj 2021 var der stiftende generalforsamling. En bestyrelse blev valgt med Kirsten Herløv som formand. Kirsten Herløv har siddet i butiksudvalg i 20 år - både for Dagli' Brugsen Refsnæs, Kalundborg Brugsforening og i landsudvalget. Næstformand blev Karina Simonsen. Og den øvrige bestyrelse blev Lise Barfod, Flemming Larsen og Andreas Bundgaard.


I løbet af juli og august blev der rejst den nødvendige kapital fra beboere, sommerhusejere og Ø-lejren. Der skulle rejses mindst 500.000 kr. Der blev tegnet lånebeviser for over 700.000 kr


Andelstanken som grundlag

Arbejdet med etableringen af en ny Brugs på Røsnæs er baseret på et fortsat tilhørsforhold til Coop. Det er fordi vi syns det er vigtigt med medlemmernes (andelshavernes) indflydelse på deres egen butik. Så vi får lige præcis den butik, som passer til os. En butik, som har de varer og yder de services, der er brug for i vores lokalsamfund - for både fastboende og turister. En butik, vi har et nært forhold til. Derfor kalder vi den nye butik for Vores Brugs.


Forretningsidé - hvorfor tror vi på det?

Forretningen har tidligere kørt med underskud, men det har været beskedent. Vi har analyseret regnskaberne og alene ved minimering af spild og en let øget omsætning (3%) vil de røde tal på bundlinien kunne vendes til sorte. Så butikken giver overskud.


Og hvordan opnår vi det? Først og fremmest ved at forhandle de varer, der er brug for, og udfase 'liggevarer', der omsættes langsomt - det, vi ikke gider købe i Brugsen. Og ved at tilpasse forretningen til det, vi har brug for i det daglige, og lyst til, både fastboende og turister:

Varer på hylderne, friske sæsonvarer og variation året rundt - det, vi gider købe i Brugsen, og som sparer os for en tur ind til Kalundborg.


Opbakning fra Coop til nyt koncept for Brugs'er i små lokalsamfund

Små land-brugser med en omsætning på omkring 10 mio. har det generelt svært. Der er brug for et andet koncept, som i langt højere grad gør lokal tilpasning mulig, og som sikrer det gode liv på landet i små lokalsamfund. Coop er opmærksom på dette og bakker fuldt op om Vores Brugs på Røsnæs. Coop vil gerne indgå i at udvikle et nyt koncept, som kan gøre dagligvarehandel rentabel i små lokalsmfund.

Gi en hånd med

Ud over at købe lånebeviser kan du støtte Vores Brugs ved at gi en hånd med på praktiske ting. Se nærmere under Frivilligt arbejde.



Støt Vores Brugs ved at købe lånebeviser >>